Ancora sotto l’effetto Cialçons.

 

Si, sono ancora sotto l’effetto Cialçons e, dopo aver ricevuto una splendida email da una signora che vive a Lignano dove, aimeh, la lingua friulana non la parla più nessuno ho pensato di pubblicare 1 ricetta in lingua friulana, magari per invogliarla a provarla, io la proverò certamente (adoro la cannella) e la traduzione la metterò in occasione della pubblicazione del post :-P

Torte di canele

Ancje il Friul no si pare di un pocje di influenze orientâl: baste cjalâ cheste torte che si prepare impastant dusintequarante grams di mandulis scussadis e sminuzzadis cun novante grams di zucar, une scusse di limon gratade, farine d’aûr ch’e covente e un blanc di ûf.

Cun cheste paste ch’e à di jéssi pluitost durute, si fàsin dôs sfuadis.

Po si pèstin dusintequarante grams di mandulis (scussadis) cun centeottante grams di zucar, une scusse di limon gratade, un freghenin di canele in polvar, doi clauz di garofolât pestâz e ûs fin ch’a ‘nd è vonde par che la paste’e deventi tènare e clare.

A chi ret si poe su la lamiere dal fôr, onte di spongje, la prime sfueade, parsore si met l’impast dal plen, si tapone cu la seconde sfueade.

Cui dêz si cjàlcin i ôrs des dôs sfueadis e si lasse cuèi tal fôr cul fûc sbassât.

Dopo cuete, lassade intiepidì, la torte ‘e pò jéssi ricuviarte cun tune bujàche o ricam di zucar

Ora, per rimanere coerente al tema della canzone una poesia:

UNE BALE DI ÔNOR E DI CONCET

Jessìnt di Plet, la gnot di San Martin,

siôr Jacun, plein di vin,

al s’intopà tun cjoc di ueli sant.

- Svergònziti!-j disè – valà a durmî,

caratel ambulant!…

-Veramentri tu âs un biel ce dì -

chel altri j rispuindè -

tù che tu sês io dopli plen di me.

-Oelà, siûr temerari,

rispetta un nostro pari…

Le bale che si cjape là di Plet

je une bale di onôr e di concet!

(Pietro Zorutti) 

 

 

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